Viikon Sana

Lue Suomen Merimieskirkon Viikon Sana täällä tai tilaa se suoraan sähköpostiisi! Täyttämällä ja lähettämällä sivun alareunassa olevan lomakkeen saat lisättyä osoitteesi sähköpostilistallemme.

Sana viikolle 49

Merimieskirkon työssä ollaan tekemissä ihmisten ikävän kanssa ympäri vuoden. Erityisesti juhlapyhien aikaan ikävä on suurimmillaan. Perhe on kaukana, eikä internet korvaa kokonaan sitä yhteyttä, minkä läheisten läsnäolo voi antaa. Lapset odottavat isää tai äitiä kotiin, puoliso hoitaa kotijoulun omin voimin toisen poissa ollessa. Yksineläjä voi ikävöidä laivayhteisönsä seuraa jouluateriaansa yhdelle kattaessaan. Ikävällä on merimieskirkolla monia sävyjä.

Itse olen kova ikävöimään. Ikävöin perhettä ja sukua, ystäviäni ja varsinkin heitä, jotka eivät tänä jouluna enää ole keskuudessamme. Tämän vuoden puurojuhlakin jännittää, poissa on merimieskirkon ystävä, jonka upea lauluääni vielä viime jouluna kantoi yhteistä lauluhetkeämme. Kuluneen vuoden aikana olen ikävöinyt myös heitä, jotka eivät enää kuulu työyhteisöömme. Onneksi ystävyytemme kantaa. Varhaisin ja edelleen jatkuva ikäväni liittyy ulkosuomalaisuuteen. Sisareni muutti ulkomaille ollessani lapsi ja asuu siellä yhä. Hänen kauttaan olen saanut samaistua sellaiseen ikävään, jota ulkomailla asuva suomalainen tuntee, vaikka olisi elänyt kauemmin uudessa kotimaassaan kuin synnyinmaassaan. Ymmärrän, että ikävämme on kahdensuuntaista ja että kannamme sitä yhdessä. Iloitsen yhteisistä hetkistämme ja eron hetket ovat minulle, pikkusiskolle, vaikeita.

Joulun läheisyys täyttyy touhulla, kiireellä ja myös ikävällä. Siinä hässäkässä meinaa unohtua, että tämän kaiken keskellä olisi hyvä pysähtyä toistemme ääreen, juttelemaan, katsomaan ja luomaan yhteisiä muistoja ikävän hetkien tulla. Adventin aikana saamme kulkea Herran askelissa sellaisina kuin olemme; keskeneräisinä, ikävöivinä ja tarvitsevina. Joulun valo lisääntyy hiljalleen ja sen turvissa saamme yhdessä olla.

Siunattua joulun odotusta täältä pohjoisesta sinulle ja läheisillesi.

Heli Tuokkola
satamakuraattori, Kemi-Tornion merimieskirkko