Merisunnuntai - Sjösöndagen

Merenkulku on ihmisiä yhdistävä tekijä. Merisunnuntai on mereen liittyvien myönteisten asioiden pyhäpäivä.

Sjösöndagen, på svenska

Merisunnuntaimateriaalia (2016) seurakunnille löytyy täältä.

Kolehdin voi tilittää tilille FI69 1014 3000 2126 27 viestillä ”Kolehti 18.9.” tai ”Merisunnuntain kolehti” tai ”Virallinen kolehti”.

Merenkulku on läpi historian yhdistänyt ihmisiä eri puolilla maailmaa. Paitsi ihmiset myös eläimet, tavarat, elintarvikkeet, ideologiat jne. ovat kulkeutuneet meriä pitkin mantereelta toiselle.

Merisunnuntaina, Sea Sundayna, halutaan huomioida niitä, jotka ansaitsevat elantonsa merellä ja merestä. Näitä ammattiryhmiä ovat esimerkiksi merenkulkijat ja kalastajat. Oman elämänsä kompromisseista huolimatta he huolehtivat osaltaan meidän kaikkien hyvinvoinnista. Myös raskaan liikenteen kuljettajat liittyvät Merisunnuntain teemaan, jatkavathan he siitä, mihin merikuljetus päättyy. Siksi Merisunnuntai on pyhitetty näille mereen liittyvien ammattien harjoittajille.

Merisunnuntaina juhlistetaan meren ja merenkulun myönteisiä puolia

Meri, samoin kuin sisävedet, liittyvät vahvasti myös vapaa-ajan viettoon. Vesistöjen laineilla ja rannoilla miljoonat ihmiset viettävät aikaa unohtaen hetkeksi arjen kiireen ja stressin. Vedessä on myönteistä ja elämää ylläpitävää voimaa, joka pitää ihmisen liikkeellä. Siksi meri ansaitsee oman pyhäpäivänsä.

Suomessa Merisunnuntain vietto on pian 20-vuotisen historiansa saatossa vakiintunut syyskuun kolmanneksi sunnuntaiksi. Tänä vuonna Merisunnuntaita vietetään 18. syyskuuta. Pyhä on nimenomaan elämän sunnuntai, kun taas mereen menehtyneitä muistetaan pyhäinpäivänä.

Merisunnuntaita, Sea Sundayta, alettiin aikoinaan viettää anglosaksisessa maailmassa. Nykyisin Merisunnuntain vietto on kansainvälinen tapa, jota vietetään kristillisissä kirkoissa eri puolilla maailmaa. Merisunnuntai on siten myös ekumeeninen perinne, joka muistuttaa kirkkojen välisestä yhteydestä.

Merisunnuntaina Suomen ev.lut. kirkon jumalanpalveluksissa kerättävä kolehti kannetaan merimieskirkkotyön hyväksi.

Jotkut seurakunnat ja merelliset järjestöt järjestävät Merisunnuntaina myös muuta ohjelmaa meren ja merenkulun teeman ympärille. Kristillisestä perinteestä löytyy paljon merellistä symboliikkaa, kuten ankkuri, kompassi, ruori. laiva jne., jota Merisunnuntain tilaisuuksissa voi hyödyntää.

*********************************************************************

Lisätietoa:
Merenkulkijatyön johtaja, yhteyspäällikkö Jaakko Laasio, puh. 0400 156 660, **@**