Hamina: historia

Haminan merimieskirkon historiaa

Haminassa on ollut merimieskirkko vuodesta 1961 lähtien. Tuolloin Haminan kirkkoherra Hjalmar Ansténin aloitteesta perustettiin merimiehille lukusali, jonka Haminan kaupunki rakensi työn alla olleen satamaruokalan yhteyteen. Haminan kaupunki oli siten satamakaupungeistamme ensimmäinen, joka pystytti satamaansa vapaa-ajan toimitilat merenkulkijoille. Lukusali vuokrattiin Merimieslähetysseuralle (nyk. Merimieskirkko) 25 vuodeksi ja sisutettiin lahjoitusvaroilla.
Nykyiset toimitilat ovat järjestyksessään toiset. Vuonna 1979 merimieslähetys sai käyttöönsä paremmat tilat, kun Haminan kaupunki rakensi syväsatamaan uuden hallintorakennuksen. Aluksi lukusali koostui kahdesta huoneesta ja keittiöstä. Varustetason parantamiseksi luovuttivat sekä Haminan seurakunta että Saksan Merimieslähetys rahalahjoituksen uuden lukusalin avajaisissa 4.5.1979. Viereisen toimiston yhdistäminen lukusaliin vuonna 1992 laajensi tilat nykyiseen kokoonsa. Lukusalia hoiti aluksi rouva Lempi Engström ja vuosina 1965–1988 rouva Sirkka Kari.
Merenkulun rakenteet muuttuivat 1960–1980-luvuilla. Vastauksena kansainvälistymiseen ja laivojen miehistön muuttumiseen ns. kolmannen maailman merimiehiksi muuttui lukusalitoiminta 1980-luvulla kansainväliseksi merimieskirkkotyöksi. Emännän toimen rinnalle tuli asemanhoitajan pesti.
Työn uudelleen ajattelun testipaikaksi tuli Hamina. Työtä lähti vetämään vuoden 1988 lokakuussa diakoni Heikki Rantanen, josta myöhemmin tuli Suomen Merimieskirkon apulaispääsihteeri ja sittemmin henkilöstöjohtaja. Koko maassa työtä koordinoi Ari Lindqvist, joka myöhemmin toimi SMK:lla osastopäällikkönä ennen eläkkeelle siirtymistään. Toiminnassa korostui satamaan tulleilla laivoilla käyminen.
Rantanen kokosi uudistushankkeeseen viiden hengen idearyhmän, jossa olivat edustettuina Haminan, Vehkalahden ja Kotkan seurakunnat. Työtä tukivat myös Kotkan rovastikuntakokous, Haminan kaupunki ja useita paikallisia yhdistyksiä. Haminassa tehty kokeilu onnistui hyvin ja toimintamalli otettiin käyttöön muissakin satamissa.
Haminan aseman nimeksi tuli syksyllä 1989 Kansainvälinen Merimieslähetyskeskus, joka muutettiin vuoden 1991 alussa Haminan merimieskirkoksi.
1990-luvun puolivälissä Suomen Merimieskirkon uusien linjausten mukaan emännän toimi muuttui assistentiksi. Tätä työtä tekivät: Päivi Pasanen 1.12.1988–92, Irene Tarpila 1992–94 ja uudelleen Pasanen 1994–2001. Vuoden 2000 joulukuusta kesään 2009 tointa hoiti satamakuraattorina Katariina Lindbohm.
Vuosina 1991–1993 toimintaa luotsasi asemanhoitaja Salla Havukainen, jonka jälkeen 1993–1994 työ oli jälleen Rantasen vastuulla. Hänen jälkeensä työtä johti merimiespastori Jaakko Laasio vuosina 1994–2002. Uudella vuosituhannella merimieskirkkojen asemanhoitajista tuli johtavia satamakuraattoreita ja assistenteista satamakuraattoreita.
Johtavana merimiespastorina ovat toimineet Juha Raatikainen (nyk. Tanska) 2002–2003 ja Raimo Savolainen 2004–2005. Loppuvuonna 2005 luotsina oli johtavana väliaikaisena satamakuraattorina Kati Pitkänen, jonka jälkeen pestiä hoiti Howard Byde 2006–2007. Joulukuusta 2007 elokuun 2012 loppuun johtavana satamakuraattorina työskenteli  Pekka Wilska työtoverinaan osa-aikainen satamakuraattori  Lauramaija Vanhatalo (heinäkuusta 2010 lähtien). Wilskan jälkeen johtavana satamakuraattorina on toiminut Jaana Rannikko. Palkatun henkilöstön lisäksi merimieskirkolta on löytänyt paikkansa lukuisa joukko vapaaehtoisia avustajia, joiden panos toiminnan pyörittämisessä on korvaamaton.
Haminan merimieskirkko sijaitsee sataman sydämessä laitureiden kupeella Gerhardinväylän varrella. Lähimmälle laivapaikalle on vajaa sata metriä ja kauimmaisellekin vain noin puolitoista kilometriä. Satama on suljettu alue, joten päästäkseen portista satama-alueelle vierailusta kirkolla tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen. Kirkko on avoinna arki-iltaisin.
Kirkon palveluja käyttävät pääasiassa ulkomaalaiset merenkulkijat sekä venäläiset rekkamiehet. Vuosittain kirkolla on käynyt parhaimmillaan yli 8 000 henkilöä, ja alimmillaan kävijämäärä, noin tuhat, on ollut vuonna 2009. Kävijöistä 4/5 on merenkulkijoita, 1/10 rekkamiehiä ja loput muita vierailijoita, lähinnä ryhmiä.
Kirkon palveluihin kuuluvat: kanttiini, kahvio, tax–free -myymälä, biljardi, kirjasto, satelliitti-TV, puhelin-, kuljetus- ja opastuspalvelu, retkitoimintaa, Hamina-tiedotusta jne. Toimintansa rahoittamiseksi Haminan merimieskirkko osallistuu myyntipöytineen esim. Hamina Tattoo - tapahtumaan. Kirkon puhelinkopit olivat vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä ahkerassa käytössä, ja puhelukorttien kysyntä oli kova. Nykyisin internetissä toimiva ilmainen puhelinpalvelu Skype on yhteydenpitomenetelmistä suosituin.
Yhteistyökumppaneista merkittävimpiä ovat seudun eri seurakunnat sekä toimitilan omistava Satamalaitos. Myös satamassa toimivat eri yritykset sekä Katajanokan Rotaryklubi tukevat työtä.
Haminan merimieskirkko juhli 50-vuotista taivaltaan Sea Sundayna, merisunnuntaina, 18.9.2011