Anchor i hamnen på Ärtholmen

På Cruise Crew Lounge Anchor erbjuds bland annat gratis internet och kantintjänster.

Sjömansservicebyråns och Sjömanskyrkans gemensamma servicepunkt Anchor är den enda i sitt slag i Östersjöområdet.

I hamnen på Ärtholmen i Helsingfors öppnade SSB (Sjömansservicebyrån) och Sjömanskyrkan i början av juni 2014 sin gemensamma servicepunkt Cruise Crew Lounge Anchor för kryssningsfartygens besättningar.

Servicepunkten är sällsynt även globalt sett: motsvarigheter finns endast i Venedig, Miami, Kiel, Hamburg och England. Det som gör servicen speciell i Helsingfors är att verksamheten bedrivs gemensamt av en ”världslig” och en ”andlig” aktör. ITF, den internationella sjöfartsfonden, har bidragit med startkapital till verksamheten.

Det dagliga arbetet vid Anchor sköts av Tuomas Karppanen från SSB och Katri Oldendorff från Sjömanskyrkan. Till sin hjälp har de personal från de båda organisationerna samt Sjömanskyrkans frivilliga. Esko Vepsä och Francisco Chamorro har bland andra varit värdefulla stöttepelare.

– Vi erbjuder besättningarna till exempel gratis internet och kantintjänster. Asiatiska snabbnudlar och kokosdrycker har klättrat högst upp på inköpslistan. De påminner om hemlandet och dess smaker, berättar Katri Oldendorff.

De flesta kollar Facebook, för samtal via Skype, läser nyheter från hemlandet eller laddar ner filmer och karaokesånger. Sorlet är lågmält, men då och då hörs ett barns glada skratt eller makan där hemma berätta något med inlevelse. Hemlängtan botar man genom att hålla kontakten med nära och kära så ofta och så länge det bara är möjligt.

Det finns 50 sittplatser i lokalen, varav 30 ute på den stora terrassen. Dess praktfulla blomsterrabatter får beundrande blickar varje dag. Anchors placering nära fartygen har också varit uppskattad, då en stor del av besökarna bara har en eller ett par timmars rast. Servicepunkten öppnas en halvtimme efter att ett fartyg anlänt och stängs en timme före dess avgång.

I mitten av augusti hade Anchor besökts av 4 000 sjöfarare från 61 länder. En vanlig dag kommer det omkring 80–100 besökare, under mer hektiska dagar över 150 stycken. Ett av de största fartygen som lagt till vid Ärtholmen hade mer än 1 100 anställda.

– Flera hundra sjöfarare har dessutom spelat fotboll med oss på planen som ligger här i närheten.

En del av fartygen besöker Ärtholmen en eller ett par gånger under sommaren, andra varje vecka. Då hinner vi bli bekanta med besättningarna och har mera att prata om. Inte en enda besökare kommer eller går utan att personligen komma fram och hälsa eller säga hejdå med ett leende på läpparna.

– Gång på gång märker vi hur viktig vår närvaro är, eftersom vi finns på plats just för dem. Vi erbjuder besättningarna en personlig plats att tillbringa sin korta ledighet på. Hos oss är de välkomna och kan känna sig som hemma.

Anchor stängs när kryssningssäsongen i Helsingfors är över.

facebook.com/anchorlounge

Katri Oldendorff