RAY:n Vaikuttavaa!-palkinto Merimieskirkolle

Suomen Merimieskirkko on saanut RAY:n Vaikuttavaa! -tunnustuspalkinnon yhteiskunnallisesti vaikuttavasta ja tuloksekkaasta järjestötoiminnasta.

LEHDISTÖTIEDOTE 20.5.2015

Sosiaali- ja terveysalan järjestötyö tukee satojen tuhansien suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Apu menee parhaiten perille silloin, kun järjestötyö on suunniteltu avuntarvitsijan lähtökohdista ja sille on aito tarve. RAY myöntää vuosittain kolmelle avustusta saaneelle järjestölle Vaikuttavaa! -tunnustuspalkinnon yhteiskunnallisesti vaikuttavasta ja tuloksekkaasta järjestötoiminnasta. Vaikuttavaa! -palkinnon avulla RAY haluaa nostaa järjestöjen tekemää hyvää työtä esille.

Vuoden 2015 RAY:n Vaikuttavaa! -tunnustuspalkinnot saajat ovat Suomen Merimieskirkko ry, Huoma – Henkirikoksen uhrien läheiset ry sekä Miesten kansalaistalo Mattila.

"Lähes aina vaikuttavuus lähtee yksilön kokemuksesta, eli siitä miten järjestön kautta saatu apu ja tuki on parantanut elämänlaatua. Hyvä järjestötyö on myös lähellä vastaanottajaa, eli kynnys osallistumiseen on matala", RAY:n avustusten seurantapäällikkö Janne Jalava toteaa.

Jalava perustelee, mikä Merimieskirkon toiminnoista tekee oikeasti vaikuttavaa:

"Suomen Merimieskirkon ryhmätoimintaan osallistuu vuosittain lähes 1000 ulkosuomalaista ja matalan kynnyksen toiminnassa käy noin 9000 henkilöä. Käyntikertoja on yli 51 000. Tämän päälle järjestö tekee vielä lukemattoman tuntimäärän yksilötyötä. Lisäksi aktiivisia vapaaehtoisia on pitkälle toista sataa. Järjestön toiminta kattaa kaikenikäiset ja kaikenkokoiset."

"Järjestö tekee myös paljon työtä kotona asuvien ikäihmisten kanssa. Ulkosuomalaisten keskuudessa ikääntyneiden osuus suhteellisesti kasvaa, muistisairaudet lisääntyvät ja omaehtoinen pärjääminen hankaloituu. Kävin muutama vuosi sitten tarkastuksella järjestön eri kohteissa ympäri Eurooppaa. Järjestön työn olen objektiivisesti omin silmin ja korvin havainnut merkittäväksi ulkosuomalaisten keskuudessa. Olen siitä enemmän kuin vaikuttunut. Olen sen toiminnan edessä myös hyvin nöyrä."

RAY:n avustusosaston seurantatiimi kerää ja analysoi tietoa avustetun toiminnan tarkoituksenmukaisuudesta sekä toiminnan tuloksista ja vaikutuksista. Seurantajärjestelmään kootaan lupaavia käytäntöjä muidenkin hyödynnettäväksi. Seurantatietoa hyödynnetään myös RAY:n vuosittaisessa avustusehdotuksen valmistelussa.

Suomen Merimieskirkon pääsihteeri Hannu Suihkonen on kiitollinen yhdistyksen saamasta tunnustuksesta:

"RAY:n myöntämä vaikuttavuuspalkinto on hieno tunnustus Suomen Merimieskirkon eri ihmis- ja ammattiryhmien kanssa tehtävästä sosiaalityöstä ulkomailla. Merimieskirkko tekee ulkomailla työtä ulkosuomalaisten, merenkulkijoiden, rekkakuskien ja muiden liikkuvien ihmisten parissa. Olemme Merimieskirkossa erittäin iloisia saamastamme tunnustuksesta viettäessämme toimintamme 140-vuotisjuhlavuotta. Lämmin kiitos kaikille, jotka ovat olleet eri tavoin tekemässä ja tukemassa tekemäämme sosiaalityötä. Tästä on hyvä jatkaa ja edelleen kehittää toimintaamme. Ulkomailla tehtävälle sosiaalityöllemme on kasvava tarve."

Lisätietoa:

Lisätietoja: merimiespastori Jarmo Karjalainen, +32 475 728 680, **@**

RAY, seurantapäällikkö Janne Jalava, 09 4370 2819, **@**
RAY, viestintäpäällikkö Niclas Kourula, 040 820 1829, **@**

RAY:n seurantapäällikkö Janne Jalavan blogi vaikuttavasta järjestötyöstä.

Suomen Merimieskirkko, kaikkien liikkuvien ihmisten yhteisö ja kirkko, on vuonna 1875 perustettu yleishyödyllinen hyväntekeväisyysyhdistys. Toiminnan harjoittamiseksi ja rahoittamiseksi pidämme yllä kaikille avoinna olevia merimieskirkkoja, joita on Suomessa 8 paikkakunnalla ja muualla Euroopassa 7 paikkakunnalla. Lisäksi teemme onnettomuuksia ennaltaehkäisevää laivakuraattorityötä Itä- ja Pohjanmerellä sekä matkapappityötä Kaakkois-Aasiassa. Merimieskirkko on koti kaukana kotoa.