Välkomna till Björneborg

Heimo Hietanen, kyrkoherde, Havs-Björneborgs församling.

Aino-Maija Luukkonen, Björneborgs stadsdirektör.

Havet, Björneborg och sommarfesten

I år arrangeras Finlands Sjömanskyrkas sommarfest den 8–9 augusti i det maritima Björneborg i Havs-Björneborgs församling, som grundades i början av detta år. Församlingen består av de tidigare församlingarna Vittisbofjärd, Svinhamn och Räfsö. Vittisbofjärds kulturhistoriskt betydelsefulla bygata och strandbebyggelse har sina rötter i bondesamhället och seglingen. Sågindustrins utbredning och anläggningen av ångsågar gav upphov till bosättningarna i Svinhamn och Räfsö samt Björneborg hamn. Området Havs-Björneborg är också känt för Ytterös sandstränder och den biologiska mångfalden vid Kumo älv.

Den internationella sjöfartshistorien sträcker sig till Hansan på medeltiden, då hansakoggarna hittade Kumo älvs mynning vägledda av Räfsös form och seglade till handelsplatserna i inlandet. Med årens gång och i och med landhöjningen flyttades dessa allt närmare kusten. Björneborgs nuvarande hamn ligger i Havs-Björneborg och är uppdelad i två delar, Tallholmen och Vetenskär. Tack vare djupfarlederna i Vetenskär hamn garanteras att alla fartyg som kan passera de danska sunden kan lägga till i hamnen.

Havet och sjöfarten är starkt närvarande i församlingen. Räfsö kyrka är som en riktig sjömanskyrka. Kyrkan, där ärkestiftets biskop Kaarlo Kalliala håller söndagens festmässa, byggdes på initiativ av sjöfarare och till stor del med medel som de donerat. Den lilla sexkantiga träkyrkan påminner om en norsk fjällkyrka. Inredningen i kyrkorummet är starkt präglad av havet och livet till sjöss.

Björneborg, i synnerhet Havs-Björneborg, är en naturlig plats för 140-åriga Sjömanskyrkans sommarfest.

Välkomna att uppleva sommarfesten 2015.

Välkommen till Sjömanskyrkans 140-årsjubileum i Björneborg!

Sjömanskyrkan firar sin 140-åriga resa under sommardagarna som arrangeras i Björneborg den 8–9 augusti 2015. Det maritima Björneborg är den perfekta miljön för sommardagarna. Björneborg är en hamnstad och även sjömännens stad. Hamnverksamhet har bedrivits i Björneborg sedan 1600-talet. När Finlands Sjömanskyrka grundades på 1870-talet var Räfsö i Björneborg Finlands livligaste exporthamn. I dag är hamnen i Björneborg en av Finlands största.

Sjömansmissionsarbete bedrivs i Björneborg än i dag. Den tyska sjömansmissionen – Deutsche Seemannsmission – är aktiv på Tallholmen i Björneborg, där den har haft en egen sjömanskyrka sedan 1962. Tallholmen är organisationens enda verksamhetsställe i Norden.

Björneborg är en evenemangsstad som besöks av hundratusentals människor varje år. Förutom själva jubileumsfesten har Björneborg mycket annat att erbjuda. Ytterö med sina unika sandstränder och Räfsö med sina trästadsmiljöer är väl värda ett besök. Även i centrum finns en hel del sevärdheter. Till exempel kan du göra en avstickare till friluftsområdet Skrivarholmen eller till något museum eller en galleria.

Jag önskar er alla hjärtligt välkomna till Björneborg.