3/15 Saksan juhlatervehdys

Saksan Merimieslähetyksen Mäntyluodon toimipisteen johtajan Wofgang Pautz-Wilhelmin juhlatervehdys 8.9.2015.

Rakkaat ystävämme Suomen Merimieskirkosta,

olen erittäin iloinen, että voin tänään juhlia kanssanne 140-vuotista Suomen Merimieskirkkoa. Te olette muutaman vuoden vanhempi kuin minun Merimieskirkkoni, Deutsche Seemannsmission, joka on vain 129 vuoden ikäinen. Mutta meidän iässä 11  vuodella ei ole enää kovin paljon merkitystä.

Kun me juhlimme kolme vuotta sitten Mäntyluodon saksalaisen merimieskirkon 50-vuotista taivalta, jotkut teistä olivat juhlassa mukana. On kunnia saada edustaa täällä tänään Deutsche Seemannsmissionia.

Deutsche Seemannsmissionin pääsihteeri Heike Proske lähettää teille sydämellisimmät onnittelunsa ja siunauksensa. Hän olisi ollut mielellään tänään mukana. Sillä kirkkojemme yhteys tulee erityisen selkeästi näissä Suomen Merimieskirkon juhlissa näkyviin, jotka järjestetään paikkakunnalla, jossa on myös saksalaisen merimieskirkon toimipiste.

Monet teistä olivat tänään jo vieraanamme Mäntyluodon merimieskirkolla. Näitte mukavan olohuoneemme ja puutarhamme, ehkä myös saunamme ja rakennustyömaamme. Tulevalla viikolla alkaa remontti, ja pian meillä on sitten taas oma tila rukoukselle ja meditaatiolle.

Tapasitte meillä myös molemmat saksalaiset nuoremme, Sabrinan ja Johannin. He ovat meillä vuosivapaaehtoisina töissä, merenkulkijoita palvellen. Heidän vuotensa vapaaehtoisina päättyy pian.

Tärkeimpää osaa merimieskirkkoamme, merenkulkijoitamme, ette aamulla tavanneet. Viime vuosina kirkollamme on vieraillut vuosittain noin 1200 merenkulkijaa. Laivoilla olemme kohdanneet joka vuosi yli 3000, joskus jopa yli 4000 merenkulkijaa. Joka vuosi kuljetamme noin tuhat merenkulkijaa laivoilta merimieskirkollemme tai Porin keskustaan.

Pori on toden teolla kansainvälinen kaupunki, eikä vain Pori Jazzin aikana. Olen ollut nyt kahdeksan vuotta Mäntyluodossa ja sinä aikana meillä on vieraillut merenkulkijoita 79 maasta. Suurin osa on viihtynyt meillä erinomaisesti, ja olen varma, että monilla on hyviä muistoja Suomesta. Moni heistä ei tiennyt ennen vierailuaan, että Joulupukki tulee Suomesta.

Minulle merimieskirkkomme on rauhan sekä kulttuurien ja kansojen välisen ymmärryksen tyyssija. Joitakin vuosia sitten en olisi uskonut, että tämä tulisi jonakin päivänä olemaan taas jotain erityistä ja että sitä pitäisi korostaa. Noin neljännes kävijöistämme tulevat Venäjältä tai Ukrainasta.

Toki kävijäluvut elävät vuodesta toiseen. Ne ovat riippuvaisia myös siitä, kuinka monta laivaa Mäntyluotoon ja Tahkoluotoon tulee. Mutta aina uudelleen huomaamme, kuinka merkittävää merenkulkijoille on, että satamassa on merimieskirkko. He kysyvät meiltä usein, onko seuraavassakin satamassa kirkko ja tuleeko sielläkin joku laivalle.

Merenkulkijoille on erittäin tärkeää, että heillä on kohtaamispaikka, josta he voivat olla varmoja, että ovat siellä tervetulleita sukupuolesta, kansallisuudesta, uskonnosta tai poliittisesta kannastaan riippumatta.

Yhtä tärkeää heille on myös se, että laivalle saapuu joku ulkopuolinen, johon he voivat luottaa. Jos heillä ei ole aikaa poistua laivalta, tämä korostuu entisestään.

Monia ongelmia laivoilla tai satojen ja jopa tuhansien kilometrien päässä olevissa perheissä ei vaan voi ratkaista. Mutta on suureksi avuksi, jos näistä ongelmista voi puhua jonkun kanssa. Huomaan aina taas uudelleen, kuinka hyvältä se merenkulkijoista tuntuu, kun kaikkien laiva- ja satamatoimintojen taloudellis-tuotannollisten paineiden keskellä hän tulee kohdelluksi ihmisenä ja otettua tosissaan.

Kaikki tämä on hyvin lähellä sitä, mitä tekin koette kotimaan merimieskirkoillanne. Aina, kun me mäntyluotolaiset kokoonnumme yhteen Turun ja Rauman kirkkojen ystäviemme kanssa, huomaamme, kuinka samankaltaisia kokemuksia me jaamme. Koen sen todella hienona, että voin jakaa näitä kokemuksia aina taas uudelleen sekä saksalaisten että suomalaisten kollegojeni kanssa.

Mutta Deutsche Seemannsmission Mäntyluoto on kuitenkin myös jotain erityistä: meiltä kysytään usein, miksi Suomessa on saksalainen merimieskirkko, joka ei huolehdi yksinomaan saksalaisista, vaan poikkeuksetta kaikista merenkulkijoista. Tällainen kirkko, kansallisuuksien, kulttuurien ja uskontojen rajat ylittävä, on ehdottoman tarpeellinen. Tällaisen kirkon löydämme jo Uudessa testamentissa, ja olen varma, että sillä on tulevaisuutta.

Merimieskirkko on nykyään kansainvälinen ja ekumeeninen kirkko. Tämä ei näy pelkästään kirkkojemme, Suomen Merimieskirkon ja Deutsche Seemannsmissionin, yhteistyössä monien muiden maailman kirkkojen kanssa. Vaan se näkyy erityisesti silloin, kun vietämme merenkulkijoiden kanssa messua. Tulemme kaikki eri perinteistä, mutta hetken ajan voimme olla yhdessä ihmisinä Jumalan silmien edessä. Näin kehitämme herkkyyden tunnistamaan jokaisen ihmisen arvon. Tätä ihmisarvoa puolustamme Deutsche Seemannsmissionissa. Mottomme toteaakin: support of seafarers’ dignity.

Onnittelen teitä sydämellisesti juhlavuotenne johdosta ja kiitän huomiostanne.

**

PS. 15.9.2015 Wofgan kirjoitti sähköpostilla ilouutisen, että perhe oli saanut 10.9. tyttövauvan! Sydämelliset onnittelut!

Dear all, on Thursday, September 10th our daughter IDA FREDERIKE is born. We are totally happy, Ida and Verena are very fine, Femke and Annika have been affectionately welcoming her little sister. I am now going to enjoy life with my family and will be on paternal leave for several weeks.

See you in autumn, all the best to all of you Wolfgang.