Tulosta Tekstin koko: a A A

Muistomerkki

Oskari Jauhiaisen ja Eero Eerikäisen suunnittelema Merenkulun ja mereen menehtyneiden muistomerkki Helsingissä.

Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki (alun perin Merenkulun muistomerkki on kuvanveistäjä Oskari Jauhiaisen ja arkkitehti Eero Eerikäisen suunnittelema, majakkamainen meren­kulkijoiden kunniaksi ja tunnustukseksi pystytetty muistomerkki.

Muistomerkki sijaitsee meren rannalla Eirassa, Ursinin kalliolla. Betonisen rakennelman huipulla 12 metrin korkeudessa palaa ikuinen tuli, jonka kuitenkin kova tuuli ajoittain sammuttaa. Betoni­pylväiden välissä maan pinnalla on pronssiin valettu kompassi-aiheinen ja medaljongin muotoinen veistos, jossa on teksti "SUOMEN MERENKULKIJOILLE - TILL FINLANDS SJÖFARARE"  sekä roomalaisin numeroin merkitty vuosi­luku "MCMLXVIII" (1968).

Nykyään muistomerkki käsitetään ennen kaikkea mereen menehtyneiden muisto­merkiksi ja muistelu­paikaksi. Vuosittain pyhäinpäivänä Suomen Merimieskirkko järjestää sen luona tilaisuuden mereen menehtyneiden muistoksi.  Vuonna 1984 järjestö on myös kiinnittänyt seinämän sisäpintaan muisto­laatan, jossa ovat Itämerellä vuonna 1979 uponneen M/S Malmin mukana hukkuneiden nimet sekä teksti: "MEREEN JÄÄNEIDEN VAINAJIEN MUISTOLLE, TILL DE I HAVET OMKOMNAS MINNE, MS MALMI ITÄMERELLÄ 7.12.1979".

(Nimilinkit Wikipediaan)

Kuvaus muistomerkistä Helsingin kaupungin taidemuseon sivuilla.