Tulosta Tekstin koko: a A A

4/15 Kuoromatka

Hampurin merimieskirkon kuoron matka Turkuun 28.10. – 01.11.2015.

Suomesta tulee yhä uudelleen kuoroja merimieskirkollemme Hampuriin. Otamme heidät iloiten vastaan, mutta mieleemme tulee ajatus, että myös me haluaisimme tehdä kuoromatkan.

Turun kuorolaiset saavat vihiä tästä ja kutsuvat meidät vastavierailulle! Emme sano EI! Kaikki kuoromme jäsenet eivät voi tulla mukaan, ja loppujen lopuksi lähtijöitä on vain 11.  Saamme tilattua edulliset lennot Ryanairin viimeiseltä  reittilennolta Tampereelle. Erinäisten myöhästymisten takia matkastamme muodostuu "jännittävä", mutta silti kaikki onnistuu suunnitelmien mukaisesti.

28.10.2015 Ke

Juna Tampereelta Turkuun saapuu puoli kuuden maissa. Osa kuoromme jäsenistä on saapunut aikaisemmin autoillaan ja ovat meitä vastaanottamassa. Neljälle meistä (Anneli, Carsten, Helena ja Marjukka) on luvassa asunto Luostarinmäen Käsityöläismuseoalueelta.  Eva-Christinan isä vie meidät sinne, ja olemme iloisen yllättyneitä nostalgisesta, viihtyisestä asunnostamme: keittiötupa ja kaksi kahdenhengen makuuhuonetta plus melko tilava kylpyhuone. Käymme vielä Supermarketissa ruokaostoksilla aamupalaa varten.

Päätämme tämän tapahtumarikkaan päivän iltapalalla ja tabletin tangomusiikilla.

29.10.2015 To

Aamupalan jälkeen menemme jalan kaupungille. Missä on tällpuoll jokke? Missä tuollpuoll jokke? Emme saa siihen tyhjentävää vastausta ja marssimme sinne minne nenä viittaa. Saamme tutustua myös Turun merimieskirkkoon.

Tämänpäiväinen kuoron kohtauspaikka on Mikaelinkirkon seurakuntasali. Tapaamme kuorokaverit ja saamme kuulla, miten he ovat majoittuneet.  Udo asuu Nunnaluostarissa, ja oletamme hänen olonsa hyvin turvalliseksi. Marja-Leenalla ja Ullalla on viihtyisä huone Helmihotellissa aseman lähellä. Esko ja Manfried ovat vetäneet voittoarvan: tilava luxusasunto***** saunoineen, näköala Aurajoelle, hyvintäytetyn jääkaapin käyttöoikeus. Asunnonomistajat Tiina ja hänen miehensä asuvat tämän ajan jossain muualla.

Marja ja Thomas ovat saapuneet jo aikaisemmin, samoin Reiner ja Eeva. He toimivat ajoittain "taksinamme".

Harjoittelemme huomista konserttia varten, ja Mikaelin srk:n merimieskirkkopiiriläiset ja pastori Timo Hanttu tarjoavat meille pullakahvit. Läheisen tunnelman vallitessa päivä kallistuu iltaan ja on aika lähteä kotimatkalle. Nuorempi väki haluaa vielä  poiketa Uusi Apteekki -nimisessä olutravintolassa, mutta Helena ja minä tallustelemme asunnollemme ja soitamme suutamme myöhään yöhön.

30.10.2015 Pe

Tänään on suuri päivämme, konserttimme Martinkirkossa alkaa klo 19. Sitä ennen harjoittelemme muiden kuorojen kanssa, tapaamme siellä klo 16. Sitä ennen meillä on muutama tunti vapaa-aikaa.

Helena ja minä päätämme tutustua vähän tarkemmin tähän kaupunkiin ja aloitamme tärkeimmästä päästä tuomiokirkolla. Sieltähän se Joulurauha aina julistetaan! Ovi ei ole lukittu, ja marssimme sisään. Taivaallisia sointuja tulvii vastaamme, mutta soittajat eivät ole enkeleitä, vaan ihan maallisia ihmisiä. Kuninkaantien Philmarmonikoilla on kenraaliharjoitus sunnuntain konserttia varten. Onpa meillä onnea! Kirkko on jyhkeän komea, vaikuttava monumentti maamme Ruotsin vallan ajoilta.

Kuljeksimme kauan kaupungilla, kunnes jalkamme haluavat levätä. Martinkirkossa tapaamme tuttuja kasvoja ja meillä on aikaa kaikessa rauhassa aikaa harjoitella. Konsertin alettua klo 19 Aurorakuoro on ensimmäisenä vuorossa, sen jälkeen me hampurilaiset ja kolmantena Mikaelinkuoro. Illan kohokohtana laulamme kaikki kolme kuoroa yhdessä muutamia kappaleita. Yleisöä on kohtalaisesti, ja saamme raikuvat aploodit.

Yhteenkuuluvaisuutta syventääksemme nautimme yhteisen illallisen läheisessä ravintolassa nimeltään Pippurimylly/Pfeffermühle. Istumajärjestys on "sekaisin", ja näin pääsemme juttusille kaikki kaikkien kanssa. Ruoka on hyvää, keskustelumme ovat antoisia ja niin suuntaamme vasta myöhään illalla kevein jaloin ja iloisin mielin kotia kohti.

31.10.2015 La

Tänään saamme tutustua tarkemmin Käsityöläismuseoon. Even äiti on ystävällisesti lupautunut näyttämään meille tämän historiallisen paikan 18. - 19. vuosisadalta.  Onneksi nämä korvaamattomat, vaatimattomat asumukset ovat säästyneet Turun lukuisilta tulipalovaurioilta.  

Tänään Martinkuoro on luvannut tarjota meille lounaan Toiminta- ja palvelukeskus Meri-Karinassa, hiukan Turun Hirvensalossa. Nautimme tästä lämpimästä vieraanvaraisuudesta sekä maukkaasta lounaspöydästä, jonka jälkeen meille avautuu mahdollisuus tutustua läheiseen ekumeeniseen Pyhän Henrikin Taidekappelikirkkoon. Kappelin isäntä, pastori, taidemaalari ja monitoimimies Hannu Konola esittelee humoristisella tavallaan tämän suurenmoisen temppelin meille, ja voisimme jäädä kuuntelemaan hänen jutusteluaan tuntikausiksi, mutta ohjelmamme jatkuu.

Otamme  Martinkirkossa osaa Vainajien Messuun. Jokaiselle 2014-2015 poismenneelle seurakunnan jäsenelle sytytetään muistokynttilä. 130 kynttilää valaisee muuten melkein pimeää kirkkoa – hyvin juhlallinen ja harras näky. Yhdessä Martinkirkon kuoron kanssa laulamme pari laulua. 

Tänä  iltana kokoonnumme Marjan ja Thomaksen privaattiasunnossa. He ovat kutsuneet koko kuoron iltapalalle, ja jokainen kantaa kortensa kekoon. Meillä on viihtyisää, juttu luistaa ja ruoka maistaa. Harjoittelemme hiukan Eva-Christinan johdolla huomista varten ja eipä aikaakaan, niin myös tämä päivä on "lähtöitkuja vailla".

01.11.2015 Su

Tänään meillä on viimeinen esiintyminen Mikaelinkirkon jumalanpalveluksen yhteydessä alkaen klo 10. Laulamme neljä laulua, ja myös huilistimme Udo pääsee näyttämään taitojaan. Kirkonmenojen jälkeen noudatamme kirkkokahvikutsua seurakuntasalissa. Täällä aloitimme torstaina ja tänne kierroksemme päättyy tänään sunnuntaina.

Jokainen viettää loppupäivän tavallaan. Junamme Tampereelle lähtee klo 16.05, hyvästelemme tänne jäävät asemalla ja kotimatkamme alkaa, tällä kertaa ilman kommelluksia.


Yhteenveto

Matkamme on ollut monivaiheinen ja antoisa, meidät on otettu lämpimästi ja huomaavaisesti vastaan, yhteiset kokemukset ovat lähentäneet meitä kuorossamme ja  ennnenkaikkea olemme iloisia hyvästä ja huolehtivasta kuoronjohtajastamme Eva-Christinasta. Toivottavasti saamme pitää hänet vielä kauan!

Teksti: Marjukka Jacobsen, Buchholz 11.11.2015
Kuva: Timo Hanttu

Hampurin merimieskirkon kuoro Turun Mikaelinkirkon messussa 1.11.2015.