Seurakunta

Merimieskirkon henkilökunta kohtaa vuosittain neljännesmiljoona ihmistä. Merimieskirkko on liikkuvien ihmisten kirkko, joka tekee kotiseurakuntien työtä ulkomailla.

Yhä useampi suomalainen viettää jakson elämästään ulkomailla. Merimieskirkon työn yhtenä tavoitteena on säilyttää ulkomailla oleskelevien seurakuntalaisten luonteva yhteys kirkkoon. Teemme siis kotiseurakuntien työtä ulkomailla.

Merimieskirkkojen suomalaiset jumalanpalvelukset ulkomailla ovat suosittuja tilaisuuksia ja niihin osallistuu moni, joka ei juuri tule käyneeksi kirkossa Suomessa. Tuttu ja turvallinen messu omalla kielellä pitää yllä suomalaisuutta, antaa turvaa ja poistaa koti-ikävää. Merimieskirkkokokemuksen jälkeen moni on ryhtynyt aktiiviseksi vapaaehtoiseksi kotiseurakunnassaan palattuaan Suomeen.

Suomen satamissa käyvät merenkulkijat edustavat noin 50 eri kansallisuutta ja useita eri uskontoja. Merimieskirkon kotimaan työ on arjen diakoniaa ja ekumeniaa, aitoa vuoropuhelua eri kulttuurien kesken. Merimieskirkko julistaa evankeliumia vieraanvaraisuuden ja lähimmäisenrakkauden keinoin. Kotimaan satamissa ulkomaalaisia merenkulkijoita palveleva Suomen Merimieskirkko takaa, että omat merimiehemme ja -naisemme voivat käyttää ulkomaiden satamissa olevia vastaavia palveluja. Merimieskirkkotyö on olennainen osa paikallisseurakunnan kansainvälistä työtä.

Useissa seurakunnissa Suomessa toimii merimieskirkkopiiri. Se on seurakunnan omaa toimintaa, jonka avulla tuetaan merimieskirkon tekemää työtä. Piiritoimintaan tai sen käynnistämiseen saa tukea ja neuvoja merimieskirkon keskustoimistosta. Merimieskirkko järjestää joka kesä jossain päin Suomea merimieskirkkojuhlat, jossa isäntänä toimii paikallisseurakunta. Olet tervetullut kesäjuhlille tutustumaan toimintaamme!

Seurakunnat voivat tukea toimintaamme myös kohdentamalla talousarvioavustuksensa merimieskirkon työhön, tekemällä kummisopimuksen tietyn merimieskirkon kanssa, liittymällä merimieskirkon jäseneksi, keräämällä kolehtia ja järjestämällä merimieskirkkopyhiä, myyjäisiä, erilaisia tempauksia yms.

Merimieskirkko järjestää myös seurakuntaväen seuramatkoja. Päiväretki kansainväliseen merimieskirkkoon Suomessa tai viikon matka ulkomailla olevaan suomalaiseen merimieskirkkoon on mielekäs seurakunnan toiminnan muoto. Ota yhteyttä merimieskirkon keskustoimistoon, niin räätälöimme matkaohjelman tarpeidenne mukaan.

Lue lisää palveluistamme seurakunnille täältä.