Merimieskirkko

Merimieskirkon työ on kehittynyt ja monipuolistunut kaikkia liikkeellä olevia ihmisiä palvelevaksi monitoimitaloksi. Merimieskirkko on välittävien yhteisöjen kirkko. Koti kaukana kotoa.

Sivun alalaidassa oleva valikko myös oikealla.

Suomen Merimieskirkon syntysanat lausuttiin Suomen Lähetysseuran vuosijuhlassa 1874, ja keisarillinen senaatti hyväksyi yhdistyksen säännöt seuraavana vuonna.

Ensimmäinen suomalainen merimiespappi oli 25-vuotias Porvoon tuomiokapitulin apulainen Elis Bergroth, joka aloitti työnsä vuonna 1880 Grimsbyssä.

Merimieskirkon toiminta sai nopeasti ne muodot, jotka ovat yhä tänään samantapaiset. Jumalanpalvelusten lisäksi pidettiin hartaushetkiä lukusaleissa ja laivoilla. Tehtiin laivakäyntejä, vierailtiin sairaaloissa ja vankiloissa tapaamassa suomalaisia. Aloitettiin kahvilatoiminta ja järjestettiin saunomismahdollisuus. Lukusaleihin perustettiin kirjasto, ja lehtiä sekä kirjoja toimitettiin laivoille. Merimiesten lisäksi kaikkia näitä palveluja käyttivät myös siirtolaiset ja muut matkustavaiset.

1900-luvun alussa Merimieslähetyksen työ laajeni myös kotimaan satamiin. Tällä hetkellä merimieskirkkoja Suomessa on kaikkiaan 8, joista yhtä hoitaa Saksan Merimieskirkko Porin Mäntyluodossa.

Merenkulku alkoi muuttua 1960-luvulta lähtien. Tonnisto kasvoi, alukset olivat entistä suurempia, mutta suomalaisen miehistön koko vain pieneni. Uudet isot satamat perustettiin kauaksi kaupunkien keskustasta. Satamissa ja laivoilla toteutetut tekniset ratkaisut lyhensivät purkaus- ja lastausaikoja, joten laivojen miehistö ei enää ehtinyt merimieskirkoille vapaa-aikaansa kuluttamaan.

Samalla kuitenkin matkailu ja kansainvälinen kanssakäyminen lisääntyi, mikä toi merimieskirkoille uusia kävijäryhmiä. 1990-luvulla tilannetta muutti oleellisesti myös Suomen liittyminen Euroopan unioniin, jonka jälkeen toiminta alkoi myös ei-satamakaupungissa Brysselissä.

Yli 140-vuotisen historiansa aikana Merimieskirkko on avannut ulkomailla yhteensä 30 toimipaikkaa. Tällä hetkellä niistä 5 on toiminnassa. Merimieskirkkoja on paitsi avattu myös tilanteen niin vaatiessa suljettu. Ajan tasalla oleminen on toimivan ja joustavan Merimieskirkon elinehto. Myös työ on kehittynyt ja monipuolistunut kaikkia liikkeellä olevia ihmisiä palvelevaksi monitoimitaloksi.

Merimieskirkko on välittävien yhteisöjen ja liikkuvan ihmisen kirkko. Koti kaukana kotoa. Tervetuloa tutustumaan tähän kaikille avoimeen matalan kynnyksen toimintaan.

Yleisinfo

Suomen Merimieskirkko perustettiin vuonna 1875. Toiminnan tarkoituksena on ollut alusta asti tukea kotimaasta kauaksi lähteneitä merenkulkijoita ja siirtolaisia sekä auttaa ulkomailla vaikeuksiin joutuneita maanmiehiämme. Työskentelemme luonnollisesti myös kotimaassa ja merillä. Lue lisää

Strategia
Työ kotimaassa